Robotika? – Karnyújtásnyira

A robot szó hallatán a legtöbb embernek hatalmas, emberszerű gépek vagy épp gyárakban és laboratóriumokban található kar- vagy csápszerű berendezések jutnak eszébe. Pedig a robotika nem csak erről szól, végső soron olyan automatizálási feladatokat old meg, melyekhez szoftveres és hardveres fejlesztésre is szükség van. Az automatizálása a robotika előszobája, mert minden fejlesztés alapja valamilyen létező vagy új folyamat gépi megvalósítása. Mindenkinek van már automatizálási tapasztalata, aki küldött körlevelet, vásárolt célzott hirdetést vagy írt egy számítógépes makrót valamilyen feladat elvégzésére. A fenti példák olyannyira a belépő szintet jelentik, hogy ma ezt már sokan nem is tartják automatizálásnak.

Tisztán szoftveres megoldásokkal is számos feladat váltható ki egy vállalkozás életében különösen az adminisztráció és az ügyfélkapcsolatok területén. Programok képesek bankszámla-információk alapján rendeléseket és teljesítéseket kezelni, de akár partnereinket is osztályozzák pontosság vagy más egyéb, általunk kiválasztott szempontok alapján. Szoftverekkel tarthatjuk a kapcsolatot az ügyfeleinkkel. A jó megoldás legfontosabb ismérve a testre szabhatóság és az, hogy a bevezetést követően szinte semmilyen felügyeletet, munkát nem igényel a rendszer üzemeltetése az időszakos riportok áttekintésén és az esetleges újítások átvezetésén kívül.

A robotizálás előnyeit már néhány szenzorral és vezérlőegységgel is élvezheti bármely vállalkozás. Egy fényérzékelő és egy vezérelhető relé a bekötéssel együtt is néhány tízezer forintos megoldás, mely alkalmas egy telephely világításának, klimatizálásának vagy más egyéb erőforrásának optimalizálására. Az ilyen befektetés akár már az első hónapban meg is térül. Már a legegyszerűbb gyártó berendezések is rendelkeznek szenzorokkal, amelyek adatai számítógéppel a berendezésbe épített rendszeren túlmenően is feldolgozható. Egy külső szoftver képes előrejelezni bizonyos alkatrészek kopását vagy a gyártási minőség, szükségletek változását is. Az ilyen egyszerű megoldások jellemzően egy éven belül megtérülő költséggel járnak és jelentős stresszt képesek levenni az adott berendezést üzemeltető, azért felelősséggel tartozó dolgozó válláról, hiszen a gép sosem fárad el, sosem lankad a figyelme. A nap mind az 1440 percében ugyanolyan pontosan teszi a dolgát.

Egy robot vásárlása vagy cégen belüli fejlesztése már sokkal nagyobb ugrás a robotika világába és ennek költségei is magasabbak, bár egy vásárlás – feladattól függően – akár még mindig megtérülhet éven belül. Mindenkinek, aki elkötelezetten hisz vállalkozása, az általa gyártott termék vagy nyújtott szolgáltatás közép- vagy hosszú távú sikerességében, érdemes elgondolkodnia robotikai fejlesztésen, ha talpon akar maradni vagy új piacokra törne. A robotikával munkaerő takarítható meg vagy az így felszabadult munkaerő használható új piacok meghódítására. Az automatizáló szoftverek és a robotok fáradhatatlanul és szünet nélkül képesek jól teljesíteni nehéz, monoton és az ember számára testileg vagy mentálisan fárasztó munkafolyamatokban is, így a vállalkozás méretétől függetlenül az új automatizálási vagy robotikai megoldás megbecsült kollégává válik még akkor is, ha sosem fog elmenni a céges karácsonyi partira.