Az egészségvédelem és a gépek

Egyre többet olvasni arról, hogy a gépek hatékonyabban azonosítják a rákos daganatokat, vagy éppen a szuvas fogakat a szakorvosoknál. A sebészrobotok pontosabb vágásra képesek, míg egy kutató AI sokkal gyorsabban vázol fel lehetséges gyógyszerösszetételt egy tudósnál. Az egészség megőrzéséhez azonban másként is hozzájárulnak.

Amikor a mesterséges intelligencia egészségügyi alkalmazása kerül szóba, mindenki orvosi robotokra vagy kutató AI rendszerekre gondol. Ez olyan hiba, mintha azt hinnénk, hogy az autóvezetés egyenlő az autóversenyzéssel. Vannak nagyon profi sofőrök, akik teherautókat vezetnek és olyanok is, akik taxival furikáznak másokat. A mesterséges intelligencia alapú megoldások is sokrétűek.

Egyik korábbi projektünkben olyan megoldást kellett megvalósítani, ahol egy gépi rendszer képes volt észlelni az elesést. Miért fontos az, ha valaki elesik? Fiatalként nem olyan nagy baj az elesés, mert felállunk, leporoljuk magunkat, majd megyünk tovább. Egy idős ember esetén akár csonttörés is történhet, illetve nagyon könnyen halál is, ha nem képes egyedül felállni.

Vizuális alapú rendszer az is, amikor agresszív viselkedés detektálását tanulja meg a gép, és például így képes értesíteni egy pedagógust, ha összeverekedtek a gyerekek az iskolaudvaron. Az csak betanítás kérdése, hogy a személybiztonság mellett képes lehet a vagyonbiztonságot is elősegíteni. Sok esetben már az is elegendő lenne, ha egy épületben a gép érzékelhetné az embereket és interakcióba léphetne velük. Nagyon sok épületben működnek belső kamerák, amelyek révén a gép képes figyelni a lakókra, így például időben jelezheti azt, ha egy idős ember régóta nem mozdult ki a lakásából.

Hang alapú megoldások hasznosak lehetnek az időskori demencia vagy akár a depresszió és elszigeteltség kezelésében is. Egy komplex ASR és TTS modell, amely megérti a hallott szöveget és emberi hangon válaszol, képes társaságot biztosítani egyedül élő idős emberek számára. Habár egy gépet nem lehet emberi értelemben átölelni, érzelmi kötődés kialakulhat a folyamatos kommunikáció révén.